21 januari, 2009

Besiktning och chipmärkning

Idag är det veterinärbesök igen. Hela kattkullen ska idag veterinärbesiktigas, få en ny viktig vaccinspruta samt chip-märkas.

Att märka sin katt med ett chip är ett snällt sätt att märka sitt djur på. Lika snabbt och enkelt som en vanlig vaccination. Mikrochipet är faktiskt inte större än en pennspets och ändå ryms där all information som behövs. Säkert och hållbart. Känns knappt och går fort att utföra. Ett annat sätt att märka katten är med en tatuering i örat. Då måste djuret sövas först. En fördel med tatuering är att alla lätt kan se att katten är ID-märkt – siffror och bokstäver syns tydligt i kattens öra. Medan en nackdel är att koden kan bli svårtolkad när tatueringen blir gammal. En fördel med chipmärkning är att ID-numret går att läsa med en speciell avläsare medan då nackdelen är att en lekman inte kan se att katten är ID-märkt bara genom att titta på katten.

Jag tycker det är väldigt bra att chipmärkningen har kommit och den känns väldigt mycket säkrare och "trevligare" för katten. På en sphynx skulle det dessutom vara rent fult med en blaffig rad med siffror i det stora "fladdermusörat". Som jag ser det har chipmärkningen bara fördelar. Informationen skickas sedan till Svenska Kennelklubben som för register över alla ID-märkta katter.

Vi hoppas att det ska gå bra för småkillarna idag och att de inte ska tycka att det är alltför vidrigt med dessa veterinärbesök. Det är en mycket bra veterinär, som uppfödaren har kontakt med. Hon lär vara jätteduktig och har mycket god hand med katter, så det känns himla skönt.

Källor: Sverak, chipmarkning.se, Stockholmskatt. Foto: FreeWeb.

4 kommentarer:

  1. Vilken underbar bild!
    Hoppas "besiktningen" gick bra!
    MVH/Victoria Z

    SvaraRadera
  2. Tänka sig vad nära det är nu. Bara timmar och minuter som rullar ner :)

    SvaraRadera
  3. Chipmärkning är verkligen jättebra. Att tatuera i örat känns så förlegat - nåt som man gjorde på fårtackorna när jag var liten, ha ha!

    Jag går här och VÄNTAR på att få läsa om när era killar kommer! Jag vet ju hur jag själv gick och blev helt nervöööööös innan mina pojkar kom. Och så häääärligt det var när dom var här!

    Och varje dag ÄR härlig med dom här. Och ni kommer tycka precis samma sak, det är jag helt säker på. :-)

    SvaraRadera
  4. Victoria: hi hi ja visst är bilden skön :-) Besiktningen gick jättebra. De var duktiga, fina och friska kissar :-)

    Tweety: Idag är idag!!!! Pussar

    Dana: Ja eller hur. Det känns jättebra med chip. "Fårtackemärkning" vill man ju inte vara med om med sina små kissemissar :-) Ja nu är det riktigt nära. I skrivandes stund är det endast 2 timmar kvar ... Du kan ju tänka dig hur känslorna svallar :-) Längtar så det knakar!!! Vi hörs

    SvaraRadera