09 december, 2008

Mer reklam(s)katt

Jag har forskat vidare i – katten som reklamsymbol – ja, man är väl lite yrkesskadad samt intresserad av de båda elementen. Eftersom katten är så starkt symboliskt laddad, är det ju inte förvånande att den används inom reklamens värld ...

Symbol för komfort och värme: 1885 var en av de första berömda katterna i varureklamen den stora, svart-vita kissekatten Old Tom, utsträckt i en fåtölj. Han gjorde reklam för Old Tom Gin. Eftersom katter tillbringar en stor del av sin tid med att sova, behöver de komfort och värme. På så vis började de synas en efter en på bekväma platser som bilkuddar (Fiat), soffor (Cinna) bredvid pannor (Technal, Techibel) och öppna spisar (Supra).
Symbol för renlighet: Katter är alltid upptagna med att tvätta sig. Renlighet har länge kopplats ihop med katter. 1943 använde Axton-Fischer Company en vit angorakatt som tvättade sig för att visa att deras cigarrettfilter tog bort föroreningarna i röken. Tvättmedels- och tvåltillverkaren Le Chat, använde katten som symbol för att förbättra bilden av produkten. Omo tvättmedel, Fée rengöringsmedel och Manshion Polish använde också den här bilden.
Symbol för mjukhet och kvinnlighet: En spinnande katt tillför en bild av välbehag till bilden av mjukhet (Dimm).
Symbol för tystnaden: Katter ger också en bild av elegans och skönhet i reklam för hushållsutrustning (Kano-kök eller Selles-badrum) utöver deras förmåga att röra sig tyst. Katter tycker inte om oväsen. Därför kunde man också se dem i annonser bredvid en diskmaskin (Miele) eller en dammsugare (Moulinex).
Symbol för synskärpa: En annan symbol - synen- illustreras bäst av en svart katt med gula ögon. Den här katten blev symbol för Marshalls bilstrålkastare och lånade sitt utseende till Canons autofokus-kameror.

Källa: Royal Canin

2 kommentarer:

  1. För mig symboliserar katten frihet, tänk en smygande katt på landet vilken spänning och frihet.

    SvaraRadera
  2. Sussi: Absolut - frihet är också mycket starkt förknippat med katten. Frihet och spännande äventyr. Tänker direkt på äventyraren "Mästerkatten i stövlar" i sagoform :-) Må gott!! //Jellon

    SvaraRadera