08 januari, 2010

Kattens kärleksört

Kattmynta - har du köpt en leksaksmus som stoppats med bl a kattmynta, ja då har du troligen lagt märke till att din katt blivit skvatt galen, rullat runt, åmat sig och dreglat. I kattmyntan finns nämligen en feromon som liknar det ämne som även finns i honkattens urin. Katthanar blir därför oftast mer uppspelta av just kattmynta än vad honorna blir. Hur mycket och överhuvudtaget en katt reagerar på kattmyntan är mycket individuellt. Det är de grågröna bladen hos kattmyntan, som avger den karakteristiska doften när de krossas.

På engelska heter kattmynta 'catnip' och det latinska namnet är 'Nepeta Cataria'. I vardagligt tal kallas kattmyntan även för kattlusta och kattleka på grund av sin effekt på katter. Örten kommer ursprungligen från södra Europa, men i sällsynta fall hittas den i Sverige som en vildväxande eller odlad ört. Växten är fridlyst i hela landet. Örten kan bli upp till 1 meter hög och har vita rödprickiga blommor. Blomningsperioden ligger under juli-augusti. Förutom katter så lockar Kattmyntan även till sig bin och fjärilar. Den är utmärkt som kantväxt i rabattenm, men man får då räkna med att den lockar till sig hela kvarterets alla vandrande utekatter.

Förutom torkad och färsk kattmynta som diverse kattleksaker stoppas med, kan man även köpa kattmynta på flaska som droppar eller i sprayform. Den använder du för att sprida där du vill att katten ska trivas, t ex i det nyköpta klösträdet. Det finns torkad kattmynta att köpa men varför inte odla lite själv hemma i fönstret vid kattens favoritutsiktsplats?

Källor: Den virituella floran, Örtbibeln, Käthe Nilsson/katt.nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar